zondag 8 april 2012

De krabbel, een leuke opening van de coachingsessie

Hoe kan ik inspiratie houden/krijgen? Het is zomaar een coachingvraag die in de 10 minuten van de oefening De krabbel (R.F. Hoefsloot, Kunstzinnig dynamisch coachen) naar boven komt.....Proefcliënt maakt met de ogen dicht een krabbel in potlood, na een meditatie over de afgelopen week, mag gezien worden wat hierin opvalt. De accenten in een andere kleur maken vormen of bewegingen zichtbaar. In dit geval: ups en downs, een grillige week met een paar vurige uitbarstingen. En de verwachting dat de vloeiende lijn ook wel weer komen zal.

Klei-opdracht Werken met symbolen: Welke knop wil er in jou ontwaken?

Erg leuk en leerzaam om met een proefcliënt afgelopen vrijdag te werken aan de klei-opdracht van de knop in de lente: Wat wil er in jou ontwaken? Ze haalde er zelf de symbolen al uit...Prachtig!
Het stelt een tulp voor, die eerst nog dicht zat maar op het punt van openen. Letterlijk gaf zij hier betekenis aan door de twee bloembladen daadwerkelijk open te buigen. Eenvoud, geen poespas, een stevige basis, heldere vormen en een vrolijke kleur zag zij voor zich. Precies zoals ik haar ook zou typeren! Wat de tulp nodig had, om zich te kunnen openen? Zij wou zich meer open gaan stellen voor "zonlicht", en voeding krijgen, in haar werk met name. Het doorvragen leverde op dat zij zich niet gewaardeerd voelde en graag wilde horen met woorden dat zij het goed doet. Aan het einde van het gesprek nam zij zich voor, om eens te kijken hoe anderen mensen ingesteld zijn qua communicatie; net zo auditief als zij of gebruiken zij misschien andere manieren, waarop zij hun waardering wellicht al uitspreken? Openstellen, een mooi begrip vanuit deze knop!